De coronacrisis en de nasleep hiervan brengen bijzondere uitdagingen met zich mee. Dat geldt zeker voor mensen die getroffen werden met een overlijden in deze weinig evidente rouwperiode. Wie in deze tijden afscheid moest nemen van een familielid of vriend, kan dat niet op een normale manier. 

Met PlantTroost lanceerde vrouwenbeweging Ferm daarom een breed en toegankelijk aanbod rond troost en rouw. Collectieve initiatieven, zoals troostplekken, staan daarbij centraal. Experts als Dirk De Wachter, Manu Keirse en An Hooghe erkennen het belang hiervan. Troost zorgt immers voor verbondenheid, vertrouwen en hoop.

PlantTroost zet sterk in op fysieke plaatsen voor troost, zoals bloemperken en plaatsen in de natuur. Een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is, waar mensen elkaar kunnen vinden in troost. Troost planten is vandaag namelijk broodnodig. In het weekend van 20 en 21 juni gingen de eerste 17 troostplekken open. Wil je graag een Troostplek (mee) inrichten in jouw buurt of gemeente? Dat kan! De website van PlantTroost biedt, via onder meer een draaiboek en een startpakket, de nodige begeleiding om dit op te zetten.

Een digitaal platform biedt mensen de mogelijkheid om troost te vinden en biedt kapstokken om troost te geven. Er wordt onder meer gewerkt met expertenvideo’s, getuigenissen, links naar hulpgroepen en professionals en een gesloten Facebookgroep.

PlanTroost is mee ondersteund vanuit het actieplan “Zorgen voor morgen” waarmee we werken aan mentaal welzijn, tijdens en na de COVID-19 crisis.

Categorie: 
Algemeen