De gevolgen van de quarantaine maatregelen op het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren zijn groot. Het wegvallen van school en andere activiteiten en het constant thuis zijn, legt een grote druk op de kinderen en jongeren én op de gezinnen. Hoe ga je hiermee om?

Tips voor kinderen en jongerenActie Rode Neuzen Dag

Door de coronamaatregelen ziet je leven er heel anders uit. En dat kan voor verwarring angst, verdriet, ... zorgen. Weet dat iedereen wel eens een mindere dag heeft. Het is oké om het even allemaal niet meer te weten.

"Hoe is 't?", met deze simpele vraag wil Rode Neuzen Dag weten hoe het met jou gaat. Laat van je horen tijdens een van de drie Instagram Live-sessies die op woensdag 10, 17 en 24 juni telkens om 17.00 zullen plaatsvinden op de Instagrampagina van Rode Neuzen Dag. In de tweede sessie op woensdag 17 juni gaat Sam De Bruyn samen met Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke, en enkele experts en influencers live in dialoog met iedereen die erbij wil zijn.

Belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. WAT WAT is er voor iedereen die het even niet weet. Je kan er tips terugvinden zoals het bijhouden van een persoonlijk dagboek tijdens de lockdown om je gedachten te ordenen.

Heb je in deze periode nood aan een extra luisterend oor? Weet dat je hier altijd terecht kan:

  • Awel - luister naar kinderen en jongeren
    • Bel gratis naar 102: van maandag tot zaterdag tussen 16.00u - 22.00u
    • Chat: van maandag tot zaterdag tussen 18.00u - 22.00
  • JAC - hulp voor kinderen en jongeren
    • Bel het nummer per regio: van maandag tot vrijdag tussen 9.00u - 17.00u
    • Chat: maandag tot vrijdag tussen 11.00u - 20.00u
  • nupraatikerover - voor kinderen en jongeren die te maken krijgen met geweld of misbruik
    • Chat: van maandag tot donderdag van 14u tot 17u en van 19u tot 22u; op vrijdag tussen 14u - 17u

Tips voor ouders

De combinatie van je werk, je gezin en ook nog tijd voor jezelf vinden is niet eenvoudig. Op Groeimee.be kan je tips terugvinden die je voor jouw situatie kunnen helpen.

Heb je nog vragen? Stel ze dan aan de opvoedingslijn. Deze hulplijn biedt eerste hulp bij opvoeding voor ouders. Je kan hen telefonisch bereiken via het nummer 078 15 00 10 of via de website www.opvoedingslijn.be

Vragen van je kinderen 

Merk je dat je kind vragen heeft over corona? Ga dan zeker het gesprek aan om samen de situatie te begrijpen.  

Verschillende zenders maken nieuws op maat van kinderen 

  • Karrewiet voor kinderen op Ketnet 
  • Met Nws.nws.nws biedt VRT nieuws op maat van jongeren via Instagram. 

Er zijn ook verschillende filmpjes of spelen gemaakt om corona uit te leggen aan kinderen: 

Aan de slag voor kwetsbare kinderen en jongeren

Heel wat kinderen en jongeren worden extra getroffen door de coronamaatregelen, zeker die kinderen en jongeren die in maatschappelijk kwetsbare situaties opgroeien. Met een brede projectoproep wil de Vlaamse Regering bottom up initiatieven versterken. Doelstelling van deze oproep is om maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren opnieuw en sterker te connecteren met de buurt en de samenleving. Organisaties actief binnen Cultuur, Jeugd, Sport en Welzijn die zich inzetten voor kwetsbare kinderen en jongeren kunnen één project per organisatie indienen. Het gaat om kort lopende projecten (afronding in 2020). Per dossier kan er maximaal 100 000 EUR worden aangevraagd

Deze oproep kadert in Generatie Veerkracht, het actieplan voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren in tijden van corona.