Ga zelf aan de slag

Ben je op zoek naar de nodige tools om van jouw buurt een Zorgzame Buurt te maken? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. We willen niet enkel de geselecteerde projecten ondersteunen, maar we willen ook ruimer informatie verspreiden zodat ook jouw buurt een Zorgzame Buurt kan worden. Gedurende de komende maanden zullen we hier interessante lezingen, documenten, webinars en video's delen om jou op het goede pad te zetten.

Vraag je je af waarom het belangrijk is om in te zetten op zorgzame buurten? Of wat we bedoelen met een buurt en met een zorgzame buurt? Ben je op zoek naar tips om een veranderingstheorie op te stellen? 

In ons inspiratiekader reiken we je enkele definities aan en onze visie op zorgzame buurten. We geven je ook een leidraad mee om te werken aan een zorgzame buurt: de acht bouwstenen van een zorgzame buurt. Hier vind je ons inspiratiekader 

Inspiratienamiddag

Op 23 september organiseerden we een online inspiratie- en informatienamiddag. Veel van de cruciale bouwstenen voor het uitbouwen van een Zorgzame Buurt kwamen hier aan bod. 
Je kan de opnames en presentaties hier terugvinden. 

Inspirerende voorbeelden

Inspiratie opdoen, werkt het best door in te zoomen op lopende praktijken in Vlaanderen en Brussel, door te luisteren naar hun ervaringen. Er zijn vele beloftevolle initiatieven in ontwikkeling, die leren met vallen en opstaan. Dit is een verhaal van transitie, waarin we samen leren: learning by doing en doing by learning.

Bij elk voorbeeld, in kaart gebracht door VVSG, geven we weer in welke mate het project inzet op de verschillende bouwstenen van een zorgzame buurt.