Sociale contacten zijn essentieel voor een goede geestelijke gezondheid. Informele steun is de belangrijkste hulpbron voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt. Net dat element staat nu op een laag pitje. Het is dan ook erg belangrijk om te blijven zorgen voor elkaar.

Buren, vrienden of anderen helpen?

Wil je graag buren, vrienden of andere personen helpen? Van boodschappen doen voor buren of de hond uitlaten, tot gewoonweg contact houden met zij die het nodig hebben. Bezoek zeker www.vlaanderenhelpt.be voor alle informatie over de initiatieven, voorzorgsmaatregelen en hoe je in te schrijven op de vrijwilligersverzekering. 

Troost bieden

Het verlies van een dierbare is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Maar wie in deze tijden afscheid moet nemen van een familielid of vriend, kan dat niet op een normale manier. Bezoek wordt geweerd, begrafenissen zijn in beperkte kring. Ons rouwproces wordt zo doorbroken en dat slaat diepe wonden.

PlantTroostPlantTroost

Troost is meer dan ooit belangrijk, maar troost krijgen en troost geven is zo anders dan voorheen. Het gewone leven is door het coronavirus ontwricht en bepaalde gebruiken en rituelen zijn nu niet mogelijk. Veel mensen hebben het bijzonder moeilijk om met deze situatie om te gaan. Het vrouwennetwerk Ferm laat dit niet zomaar gebeuren en ontwikkelde het platform PlantTroost. Op het platform helpen experten je op weg met boeiende inzichten, vind je pakkende getuigenissen en concrete troosttips. Je kan bijvoorbeeld een herdenkingsdoos of troostdoos maken om alle kostbare herinneringen op één plaats te bewaren. Of je kan ook een afscheid organiseren op een later moment.

Daarnaast zet Ferm zich in voor Troostplekken in heel Vlaanderen. Een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is, waar mensen elkaar kunnen vinden in troost. Wil je graag een Troostplek (mee) inrichten in jouw buurt of gemeente? Ferm ondersteunt je met een uitgebreid draaiboek.